GMC

GMC

olieverf op doek (katoen)
90 × 120 cm
juli 2024


Dit tafereel toont de GMC leger truck als een symbool van wereldoorlog 2 omgeven door de felrode klaprozen als een symbool van wereldoorlog 1, benevens toont het een familie goudjakhalzen …

Dit type legertruck speelde o.a. in de Red Ball Express van 1944 een prominente rol: https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Ball_Express#History . Ik zie op dit moment de inspanning van de NAVO landen om Oekraïne, in de oorlog tegen Rusland, te voorzien van militair materieel, als een uitvergrote Red Ball Express.

Associaties met de jakhals hebben door de eeuwen heen te maken met eenzaamheid, verlatenheid en dood enerzijds, anderzijds met sluwheid.

Ook vertegenwoordigt de jakhals onze aannames en oordelen die ervoor zorgen dat meningsverschillen uit de hand lopen tot een conflict. Slechts negatieve associaties kortom?

» Lees meer

De GMC CCKW 353 2,5 ton cargo-truck uit WO 2, in de USA bijgenaamd “Jimmy”, werd in Europa na de oorlog ook wel “Liberator” genoemd. Van de ruim een half miljoen gebouwde exemplaren was een kwart, zoals deze, uitgerust met een  “machine gun ring”, en een voorop gemonteerde lier. De getoonde versie met open cabine en canvas dak was makkelijker te verschepen dan het oorspronkelijke model met de stalen cabine. Zelfs na mijn militaire dienst bij de Aan- en Afvoer Troepen, waar The Red Ball Express, met zijn GMC’s en heldhaftige chauffeurs als toonbeeld of rolmodel gold, ben ik gefascineerd gebleven door deze “oertruck”.

Minder bekend is dat bij de rekrutering van de enorme hoeveelheid benodigde chauffeurs raciale, dus zeer discutabele, motieven speelden; 75% was Afro-Amerikaan. Vooraf ingeschat namelijk haalde slechts 1 op 10 de bestemming, zijnde de oprukkende divisies van generaal Patton en Bradley.

Tot zover 1944 en het einde van WO 2. Op dit moment is het niets ontziende opportunisme en de misleiding door de huidige tsaar en zijn regering evident. De overeenkomst tussen beide situaties is dat moraliteit plaatsgemaakt heeft voor gewetenloze sluwheid. Voor mij het stereotype beeld van de jakhals. De getoonde jakhalsfamilie verbeeldt echter ook mijn gaandeweg positief bijgestelde zienswijze, gebaseerd op interpretaties die we zelfs al in oudere beschavingen tegenkomen.

De Egyptenaren zagen de jakhals, in de persoon van Anubis, als beschermer van de reis na het leven in de dood, iets wat blijkbaar als zeer moeizaam werd beschouwd. In andere culturen symboliseert de jakhals nog altijd een levensmotto, gebaseerd op zijn vindingrijkheid, aanpassingsvermogen en sterke familieband. Een motto dat aanspoort om met sluwheid, intelligentie en samenwerking door (levens)gevaarlijke situaties te navigeren.

» Lees minder