Τσακώνικος χορός |
Tsakónikos dans
Omgevingsportret van mijn dochter Greetje
olieverf op doek (katoen)
3 × 100 × 100 cm
december 2013
Linkerdoek
Middendoek
Rechterdoek
De Tsakónikos is een dans uit de Peloponnesos in Griekenland. Hij komt uit de regio die bekend staat als Tsakonië, dat voor het merendeel in Arcadië ligt.
Deze triptiek is een uitdrukking van mijn liefde voor mijn familie én voor de wieg van onze beschaving – voor mij persoonlijk te vieren met ‘hoor, zie en proef samen’. Het schilderij refereert echter tegelijk aan een, helaas, algemene kijk op Griekenland deze dagen, een visie uitsluitend bepaald door geld. Wat vertegenwoordigt geld eigenlijk . . . ?
Reminiscentie:
- Δύο πόρτες έχει η ζωή ‘Het leven heeft twee deuren’ (Στέλιος Καζαντζίδης)
» Lees meer
Ik maakte kennis met deze dans ergens bij een dorpsfeest in 1976. De combinatie van deze dans met de typische klederdracht zag ik later in het theater van Dora Stratou op de Filopappos Heuvel in Athene. De dans wordt uitgevoerd in 5/4 (3+2) maat in een open cirkel die zich langzaam verdicht tot de vorm van een slakkenhuis. Deze labyrint-achtige formatie wordt, volgens de legende, in verband gebracht met de kraanvogeldans van Theseus in de Griekse mythologie die de Minotaurus versloeg in het labyrint van Koning Minos. De dans is ook in verband gebracht met Apollo die de Python versloeg in Delphi.
Muziek en dans, zoals de liefde, hebben de eigenschap om alle betrokkenen te verrijken. Dans vind ik een prachtige metafoor om deze uitwisseling, of uitruil, zichtbaar te maken. Het ruilmiddel geld vervult echter niet altijd die verrijkende rol voor alle betrokkenen; integendeel, het verrijkt maar al te vaak één partij ten koste van de andere. Geld vertegenwoordigt al te gemakkelijk ook negatieve waarden zoals macht, geweld, fraude en corruptie.
Samenvattend een citaat:
Apollo, the god of light, defeated Hermes in running and Ares in boxing – mind conquered time, light conquered the dark forces of fraud and violence
(Report to Greco, pilgrimage through Greece, door Nikos Kazantzakis)
» Lees minder